Meer over voeding

Vetten

Het belang van vetten:
* Energieopslag
* Bouwstof: vetten zijn een belangrijk onderdeel van de hersenen, zenuwen en hormonen
* Betere opname van vitamines A, D, E en K. Deze vitamines lossen alleen in vet op en niet in water
* Bescherming tegen kou en bescherming van organen en zenuwcellen tegen beschadiging

Soorten vetten:
* Verzadigd vet: biologisch vlees en volle melkproducten, kokosolie, cacao
* Enkelvoudig onverzadigd vet: olijfolie, avocado
* Meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6 en 3): vette vis, noten, zaden

De verhouding tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten zou 1:2 moeten zijn.
Omega-3 remt ontsteking, omega-6 bevordert ontsteking
Het is van belang de juiste verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren binnen te krijgen. De optimale verhouding zou zijn 1:1. Helaas is de huidige verhouding in het westerse voedingspatroon soms 1:25, dus een overvloed aan omega 6 vetzuren. Omega-3 vetzuren remmen ontstekingsreacties in het lichaam en omega-6 vetzuren bevorderen ontstekingsreacties.
Een hoge ratio omega-6/omega-3 vetzuren kan laaggradige systemische ontstekingen in het lichaam verhogen waardoor het risico op diabetes type 2 toeneemt. 
Een hoge inname linolzuur (omega-6 in zonnebloemolie) verhoogt het risico op atherosclerose, een ziekte veroorzaakt door laaggradige ontsteking en oorzaak van vele vormen van hart- en vaatziekten.

Voedingsmiddelen met omega -3:
* Vette vis, makreel, forel, haring, zalm en tonijn
* Plantaardige bronnen, peulvruchten, papaja, groene bladgroenten, oliën ( lijnzaadolie, sesamolie, olijfolie, walnootolie..) noten

Voedingsmiddelen met omega 6-vetzuren:
* sojaolie, zonnebloemolie, koolzaadolie en maïsolie (maar niet olijfolie) 

Kokosolie:
Kokosvet is een Medium Chain Triglyceride (MCT). Het is dus geen verzadigd vet maar ook geen onverzadigd vet. Kokosvet zit er eigenlijk tussen in.
Het verhoogt de verbranding waardoor je per dag meer calorieën verbrandt. Kokosvet kan, net als roomboter, bij het bakken en braden gebruikt worden. Kokosvet blijft ook bij hoge temperaturen stabiel. Kokosvet kan met en zonder kokossmaak worden gekocht.

Boter of margarine?
Boter heeft natuurlijke verzadigde vetten, die goed voor je zijn in kleine hoeveelheden. Margarines van kunstmatige transvetten, zijn de slechts mogelijke vetten voor consumptie.
In roomboter zitten veel verzadigde vetten die bestaan uit korte ketens, dus licht verteerbaar en een gunstige invloed op je darmen. Daarnaast zit in de goede roomboter vitamine D, vitamine A. Roomboter bevat ongeveer 2-3% transvetzuren , dit zijn dierlijke transvetzuren . En uit onderzoek is gebleken dat juist deze vorm een bescherming kan bieden tegen kanker en hart- en vaatziekten. Roomboter is een product wat heel erg dicht bij de natuur staat, waaruit je de conclusie kunt trekken dat hoe gezonder de koe is, hoe beter de boter is. 

Eiwitten

Eiwitten vormen een belangrijke bouwstof en brandstof voor ons. Zo is ons lichaam voor 17% opgebouwd uit eiwitten. Het bestaat voor een groot deel uit eiwitstructuren; denk maar aan botten, haren, nagels, bloed, bindweefsel, pezen, spieren, organen, hormonen en enzymen. Het is dus van belang dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. 

Functies Eiwitten:
* bouwstoffen voor de groei en het herstel van weefsels
* energiebron
* bestanddeel van bepaalde hormonen
* essentieel  voor bepaalde lichaamsprocessen zoals de spijsvertering en de stofwisseling
* maken deel uit van antistoffen, nodig voor de afweer

Voedingsmiddelen rijk aan eiwit:
* Dierlijke bronnen: vlees, vis, zuivel ,kaas, eieren
* Plantaardige bronnen: groente (groene bladgroeneten, kolen), zaden en noten, peulvruchten, (erwten, sojabonen, linzen)

Biologische waarde:
100 gram voedingseiwit maakt een bepaalde hoeveelheid lichaamseiwit aan. Dit is de biologische waarde van eiwit. Zo heeft een ei een waarde van bijna 100% en vis en vlees een gemiddelde waarde van 70%.

Koolhydraten

De belangrijkste energiebron voor ons lichaam zijn koolhydraten. Van belang is wel te kiezen voor de gezonde koolhydraten, voedzaam en met veel vezels om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.
Alle koolhydraten worden omgezet in glucose. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de soort koolhydraten.

Soorten koolhydraten:
* Enkelvoudige koolhydraten; witbrood, witte rijst, witte pasta, bewerkte voedingsmiddelen zoals koek en snoep 
* Complexe koolhydraten; groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen/brood, bruine/zilvervliesrijst, volkoren pasta

Let bij volkoren producten wel op het etiket; als hier tarwebloem als eerste wordt vermeld betekent dit dat het grootste deel van het product bestaat uit bloem ( de graankorrel ontdaan van de vliesjes, wit dus) het betreft hier dus geen 100%  volkoren product.

Er bestaat de gedachten bij sommige mensen dat je van koolhydraten dik wordt maar dat is niet zo mits je de juiste koolhydraten( complexe koolhydraten) eet. Koolhydraten zijn zelfs essentieel voor het functioneren van ons lichaam. Alleen bij een te veel aan koolhydraten worden deze omgezet in vet. 

Suiker

Sucrose, glucose en fructose zijn allemaal belangrijke afgeleiden van koolhydraten, deze worden ook wel de ”simpele suikers” genoemd in de volksmond. Belangrijk om te weten is dat suikers natuurlijk voorkomen in producten en bij bewerkte voedingsmiddelen worden extra suikers toegepast om het product een betere smaak te geven.
Daarbij heeft je smaakvermogen niet de mogelijkheid om de verschillende suikers te herkennen, voor jou smaakt het simpelweg zoet of lekker. Alle suikers bevatten evenveel calorieën maar worden op verschillende manieren verwerkt door je lichaam.
Van oudsher had dit systeem een belangrijke overlevingsmechanisme. Door te proeven of iets zoet smaakte wist je dat je het kon eten. Maar inmiddels wordt misbruik gemaakt van dit systeem waardoor vrij eenvoudig een suikerverslaving kan optreden.

Soorten suiker:
*  Geraffineerde suikers; alle benamingen die eindigen op -ose
*  Ongeraffineerde suikers; onbewerkte suikers uit de natuur zoals honing, agave en rijststroop
* (Semi) synthetische zoetstoffen; alles wat synthetisch in een fabriek is gemaakt

Suikers verstoren allerlei processen in je brein en lichaam. Alle vormen van suiker beroven ons lichaam van vitamines en mineralen, met de B Vitamines en magnesium, daarnaast de mineralen chroom, koper, zink en mangaan. Het lichaam heeft deze vitamines en mineralen nodig om de suikers als energie in ons lichaam op te slaan en het later weer beschikbaar te maken.
Het drastisch verminderen van je inname van suikers kan dus veel effect hebben op je energieniveau. Belangrijk is ook te kijken naar het effect op je bloedsuikerspiegel. Het is van belang dat deze zoveel mogelijk in balans blijft. Het eten van ongeraffineerde suikers met vezels ( hele stuks fruit) is aan te raden. Maar ook voor fruit geldt niet te veel want het blijven suikers.
Lees verder goed de etiketten want in veel producten waarvan je het niet verwacht zit suiker, de zogenaamde “verborgen suikers”. Denk hierbij aan brood, kant en klare soepen, sauzen, kruidenmixen, broodbeleg enz…
Door te koken met verse producten zonder pakjes en zakjes voorkom je dat je ongewild meer suikers binnen krijgt dan je wilt en goed voor je is.